Bjud in vänner och familj till ett härligt dukat bord under julens alla högtider. Glögg, julmiddag eller fika, hos Mateus hittar du allt för det dukade bordet.

Den ikoniska Spetskollektionen från Mateus kombinerar modern design med traditionellt hantverk och karaktäriseras av mjuka former och organiska mönster.

Julens godaste vaniljkola med havsalt

3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
Extra havsalt att strö på toppen

Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.

Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned blandningen av smör och grädde. Det kommer då att bubbla och fräsa.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör ett kulprov.

Häll upp smeten i en form och strö havsalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.