Allt handlar om färg

Det finns en berättelse bakom allt. För Mateus grundare Teresa Mateus Lundahl handlar den om passionen för det dukade bordet. Det är en kärlekshistoria som kommer att bestå för evigt.

Idéerna som formade företaget växte fram under flera år.

Teresa, ursprungligen från Portugal, såg inredningstrenderna förändras i sitt nya hemland Sverige. Färg och mönster började leta sig in i de svenska hemmen. Varför inte föra samman det bästa av två världar? Varför inte låta traditionellt portugisiskt hantverk möta svensk design och samtida modetrender i kvalitetsprodukter som bejakar livet och adderar färg till hemmet?

Med målet i sikte påbörjade Teresa sin resa. Den första kollektionen lanserades 1993. I en lyckosam förening av sydeuropeiskt hantverk och skandinavisk stil och med en ständig förnyelse av färger, former och mönster har Mateus varumärke vuxit fram. Varje ny kollektion är designad för att fungera tillsammans med produkterna i tidigare kollektioner.

Starka familjeband

Teresa och Filippa Mateus Lundahl är de kreativa krafterna bakom varumärket Mateus. Att det är mor och dotter som tillsammans driver och utvecklar företaget är en styrka. Historien hålls levande samtidigt som företaget blickar framåt.

Mateus bildades år 1993 ur en önskan att förena de båda kulturer som präglar Teresa, att addera värme till hemmet och förvandla det dukade bordet till en livfull och färgglad samlingsplats. Idag säljs företagets keramik över hela världen.

Designutbildade Filippa började arbeta i företaget år 2014. Hon kom som en frisk fläkt med nya idéer, nya marknadsföringsmetoder och nya kollektioner. Filippa står bakom succéserien Bubbles, en lekfull och modern kollektion med ett samtida uttryck. Bubbles fungerar också bra att kombineramed produkterna i alla tidigare kollektioner.

Mor- och dotterrelationer kan vara komplicerade – och kanske i ännu högre grad när man blandar arbete och privatliv. Respekt, tillit och mycket skratt är nyckelingredienser som bidrar till Mateus framgång. Teresas och Filippas starka band och säkra känsla för design får företaget att blomstra

Vårens nyheter

När vinter blir till vår är det dags att glömma det gråa som varit och addera kulör. Det är dags att fira livets alla färger och all glädje som de skapar. Kollektionen Mateus meets Sam Baron meets Yatzer har fått nytt sällskap i form av färgen Light Pink – en stående favorit bland många. Ett steg framåt i färgrevolutionen.

Vår produktion

Alla våra produkter görs för hand av erfarna keramiker i Portugal. Varje produkt är unik precis som du. Värme och livsglädje är känslor som stämmer överens med Mateus handgjorda keramik. Den ska kittla dina sinnen och kommunicera känslan av äkta hantverk. Målet är också att hylla den värme och glädje som uppstår när människor möts för att dela en måltid över ett vackert dukat bord.